
Πέμπτη 17 Μαίου 2018, 7:15 μ.μ
Μια μεγάλη έκθεση για το καλλιτεχνικό έργο του Στέφανου Λαζαρίδη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του καλλιτεχνικού κοινού τους τελευταίους 3 μήνες. Η επιμέλεια της ανήκει στον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη, ο οποίος μαθήτευσε κοντά του στο Λονδίνο και εργάστηκε μαζί του στην Εθνική Όπερα της Αγγλίας. Πρόκειται για την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο ατομική παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου του σπουδαίου Έλληνα σκηνογράφου και πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο Στέφανος Λαζαρίδης με βάση το Λονδίνο ανέδειξε το εύρος της σκηνογραφίας σε δραματουργικούς εικαστικούς χώρους, αποφεύγοντας τις διακοσμητικές λύσεις, στις σημαντικότερες σκηνές όπερας της Ευρώπης αλλά και σε μεγαλύτερους χώρους, όπως στάδια, όπου σχεδίασε ιστορικές παραστάσεις διαρρηγνύοντας την παραδοσιακή αντίληψη για τον σχεδιασμό. Η έκθεση αναπτύσσεται χρονικά ξεκινώντας από την αρχή της καριέρας του, με ζωγραφικές μελέτες σκηνικών και σχέδια κοστουμιών και συνεχίζει με έργα μικτής τεχνικής και κολάζ, τρισδιάστατες μακέτες υπό κλίμακα καθώς και με βίντεο από παραστάσεις και συνεντεύξεις του. Η έκθεση έχει παιγνιώδη χαρακτήρα και ολοκληρώνεται με φωτογραφίες από τη δική του εικαστική έρευνα, σκηνοθετικές σημειώσεις πάνω σε κείμενα και δείγματα από επιστολογραφία. Μεγάλη εντύπωση στο έργο του προκαλεί το γεγονός ότι δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τις φωτογραφίες από τις με απόλυτη λεπτομέρεια κατασκευασμένες μακέτες από τις φωτογραφίες των πραγματικών παραστάσεων.
Το λάιτ μοτίφ που συναντά κανείς περισσότερο στο έργο του Λαζαρίδη είναι ο κύβος και αυτό είναι το στοιχείο έμπνευσης της έκθεσης. Έτσι, σε κύβους-δωμάτια, αναπτύσσονται οι σημαντικές συνεργασίες του με σκηνοθέτες θεάτρου και όπερας. Στους υπόλοιπους κύβους παρουσιάζονται οι παραγωγές με τον Λαζαρίδη σε διπλό ρόλο σκηνοθέτη- σκηνογράφου, αλλά και η επιτυχημένη περιοδεία του βρετανικού συγκροτήματος Duran Duran στην Αμερική (1993).
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος προγραμμάτισε και επιμελήθηκε το αφιέρωμα αυτό, σημειώνει: "Ο προγραμματισμός μας για την επόμενη τριετία κινείται προς ανανεωτικές κατευθύνσεις, διευρύνοντας προοπτικές που άνοιξε το πέρασμα του Στέφανου Λαζαρίδη στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η έκθεση αυτή έρχεται να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό το εύρος της δουλειάς του μέσα από μακέτες, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, το οποίο καλύπτει περίπου σαράντα χρόνια δημιουργικής πορείας. Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη της όπερας, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του.
Μας ξεναγεί ο επιμελητής της έκθεσης κύριος Αντώνης Βολανάκης
Ακολουθεί δείπνο στο εστιατόριο ‘Ο Θαλασσινός’ Ένα καράβι στις Τζιτζιφιές
Πέμπτη 17 Μαίου 2018, 9:00 μ.μ.
Ένα χρόνο μετά, επιστρέφουμε για να ξαναδοκιμάσουμε αγαπημένες γεύσεις και νέες προτάσεις. Ο θαλασσινός είναι ένα καράβι που μας ταξιδεύει στο Αιγαίο πέλαγος εδώ και 30 χρόνια.
Άξια καπετάνισσα η κα Ντίνα Λουκή που κατόρθωσε όλο αυτό τον καιρό να ξεπερνά τις φουρτούνες της μόδας και τις καταιγίδες της τυποποίησης με τη ολόφρεσκη πρώτη ύλη της, την σταθερότητα στη γεύση και την συνεχή αναζήτηση.
Σήμερα με τον Ηλία Μπαλάσκα στο τιμόνι του, με θητεία σε 48, Καλλίστη, Oil Resto και Κόκκινο ποδήλατο, ο Θαλασσινός ανεβάζει ταχύτητα - ταξιδεύει προς το μέλλον.
Σταθερά ακροβολισμένος στις Τζιτζιφιές, μας περιμένει για το επόμενο ταξίδι. Επιβιβαστείτε
Πάμε να δοκιμάσουμε:
Ψωμί ζυμωτό στο χέρι ιδίας παρασκευής (στιβαρό και εύγεστο) για το καλωσόρισμα
Ταραμοσαλάτα από άσπρο ταραμά με κρέμα wasabi (αφρός με πικάντικο τελείωμα)
Σαλάτα με κολοκύθια, avocado,αρωματισμένα με μοσχολέμονο και δυόσμο (αρωματική, Ανοιξιάτικη)
Ντολμάδες με αμπελόφυλλα σασίμι με μαριναρισμένο σολωμό και χαρουπόμελο (απαλοί με γλυκόξινες ανταύγειες)
Φάβα Σαντορίνης με καπνιστό χέλι και lime (γη και θάλασσα στο ίδιο πιάτο)
Πατατοσαλάτα με αϊολί μάραθου και παστουρμά ψαριών (δυναμίτης που πατάει σε γήινη βάση)
Σαγανάκι σουπιά με μαραθόριζα και ντοματίνια (κλασικό και μοντέρνο ταυτόχρονα)
Γιουβετσάκι με γαρίδες και γλυκό πελτέ σαντορινιάς ντομάτας (στρογγυλό, αυτό που περιμένεις για φινάλε)
Μους σοκολάτας με ελαφριά μαρμελάδα φράουλας και καραμελωμένα καρύδια (σε αγκαλιάζει γλυκά)
Συνοδεύει το Μοσχοφίλερο Μεγαπάνου και ο Ερυθρός Μεγαπάνου
Η Νέα Κουζίνα του Θαλασσινού είναι μια κουζίνα μυρωδάτη, κομψή αλλά ταυτόχρονα αιχμηρή, που ακουμπάει στην παράδοση του εστιατορίου βάζοντας και τις πινελιές του νέου Σεφ της.
Εκεί που νομίζεις ότι έχεις πιάσει το στίγμα, δίνει μια και ανατρέπει τα πάντα στο επόμενο πιάτο.
Και τι ετικέτα να της δώσει κανείς….. Ιαπωνική; Fusion; Ελληνική;
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Το βέβαιο είναι ότι είναι νόστιμη και μοναδική.
• Όλα τα πιάτα είναι για τη μέση
• Τα τραπέζια θα είναι κατά προτίμηση 4άρια ή 8άρια
Και όπως πάντα θα χαρίσουμε από ένα μπουκάλι κρασί σε δύο τυχερούς
Τιμή 27 €
Ο Θαλασσινός
Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές
Μετρό Πανεπιστήμιο
T: 210 9404518