Ιστορικό

Ο Αλέξανδρος Μεγαπάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.  Σπούδασε Βιοχημικός Μηχανικός στο IIF IMC  της Haute Ecole Lucia de Brouckere  στις Βρυξέλλες με ειδικότητα στις Βιομηχανίες Ζυμώσεων.  Κατόπιν σπούδασε Οινολόγος στο Πανεπιστήμιο του  BordeauxII .

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως μαθητευόμενος σε μικρές και μεγάλες οινοποιίες της Γαλλίας και της Ελλάδας σε οινολογικά και ερευνητικά εργαστήρια.

 Από το 1988 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα όπου και τον κυριεύει το πάθος των Ελληνικών Ποικιλιών Αμπέλου.  Το 1990 δημιουργεί μία μικρή αλλά σύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης  στα Σπάτα.  Το 1997 , η Οινοποιία A. Μεγαπάνος , μεταφέρεται σε καινούργιες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Πικέρμι.

Στόχος του Αλέξανδρου Μεγαπάνου είναι  η περιορισμένη και άριστη ποιοτικά παραγωγή κρασιών από ονομαστές αμπελοοινικές περιοχές της Ελλάδας (ΠΟΠ), καθώς και η ανάδειξη του Τοπικού Αττικού Αμπελώνα.

Η ποιότητα για τον Αλέξανδρο Μεγαπάνο δεν έχει να κάνει με την δημιουργία κρασιών που εντυπωσιάζουν τον καταναλωτή με το ιδιαίτερα δυνατό άρωμα η τη γεμάτη γεύση τους η και ακόμα και την φαντασμαγορική συσκευασία τους. Ποιότητα σημαίνει το κρασί να χαρακτηρίζει την περιοχή  την χρονιά  παραγωγής του και ακόμα την ιδιαιτερότητα του έναντι των υπολοίπων που θα το ξεχωρίσει.

Ήταν  πρόεδρος  επί 6 συνεχή έτη της ΕΝΟΑΑ (Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής), φορέα των “Δρόμων του Κρασιού της Αττικής” και άλλων προγραμμάτων για την ανάπτυξη της οινοπαραγωγής και του Σαββατιανού στην Αττική  .


-->