Κινέζικη Ζωγραφική XIEVI στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  στις 13.15 μ.μ.
16 Oct
Κινέζικη Ζωγραφική XIEVI στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 13.15 μ.μ.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση Κινέζικης Τέχνης με 53 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής και 5 γλυπτά ΧΙΕΥΙ (Σιεγί) ταξιδεύει από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας στο ΕΜΣΤ στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας – Κίνας. Είναι μια διαπολιτισμική ανταλλαγή στο χώρο της τέχνης που δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους μιας και οι πολιτισμοί των δύο χωρών είναι από τους αρχαιότερους του κόσμου.

Η θεματολογία των έργων είναι εικόνες της κινέζικης φύσης και της καθημερινής ζωής σε ένα συνδιασμό παραδοσιακής Κινέζικης τέχνης και αφαιρετικής παραστατικής απεικόνισης.

Ακόμη και οι τίτλοι των έργων συμπληρώνουν με ποιητικό τρόπο την εικόνα της ηρεμίας της Ανατολής που σε συνδιασμό με την απόλυτη ησυχία της αίθουσας δένουν το όλο εγχείρημα και ολοκληρώνουν την εικόνα. Μια κατάσταση που μπορεί να κατευνάσει τις εντάσεις του δυτικού ανθρώπου και να μας κάνει να αναλογιστούμε λίγο διαφορετικά.

Παραθέτω δια του λόγου το αληθές μερικές χαρακτηριστικές λεζάντες έργων. Τα βουνά ακουμπώντας τον ουρανό – Ο άνεμος φυσά πάνω στη γη – Νυχτερινοί ήχοι στο βουνό – Αγναντεύοντας τον ορίζοντα από ψηλά – Λωτός που αντιστέκεται σε δυνατό άνεμο –Οι αγαθοί απολαμβάνουν τα βουνά – Ο κήπος του ταπεινού διοικητή.

Τιμή Δωρεάν

Μετρό: Στάση ΦΙΞ

-->