Κέντρο Πολιτισμού   Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
22 Nov
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 3:30μμ - 5:15μμΑγαπητοί φίλοι της Οινοποιίας Α. Μεγαπάνος και της Ομάδας Γαστρονομίας οργανώνουμε μια διαφορετική εκδήλωση από αυτές που σας έχουμε συνηθίσει.

Είναι μια μεσημεριανή επίσκεψη (15:30 - 17:15) στο νεοσύστατο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του στο Αθηναϊκό κοινό και που αξίζει να το γνωρίσετε.

Θα ακολουθήσει γεύμα στην παρακείμενη ιστορική ψαροταβέρνα Πεζούλας με ένα ευφάνταστο μενού και τα κρασιά μας.

Επιτέλους το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος άνοιξε τις πύλες του για το κοινό και εμείς δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε. Έτσι λοιπόν σας καλούμε σε μια διπλή γνωριμία με την αρχιτεκτονική του κτηρίου, τον περιβάλλοντα χώρο και τους στόχους του Ιδρύματος, αλλά και με την τρέχουσα έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου.

Οι πρώτες ύλες έρχονται κατευθείαν από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού, το δε μαγικό χέρι που τις μετουσιώνει σε νόστιμα φαγάκια ανήκει στην κυρία Εύα Λαμπράκη.Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Ξενάγηση - πρώτη γνωριμία - προσανατολισμός
[ραντεβού 3:30μμ (3:40μμ - 4:00μμ)]

Το κέντρο που στοχεύει στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, αποφασίστηκε να γίνει το 2006 από το συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα σχέδια ανατέθηκαν στον οραματιστή αρχιτέκτονα Renzo Piano το 2008.

Σήμερα το έργο παραδίδεται στο Αθηναϊκό κοινό με στόχο να προσφέρει τα πολιτιστικά εκείνα εφόδια που θα το βοηθήσουν να ενσωματωθεί στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Η ξενάγηση ξεκινάει από την Αγορά (την καρδιά του Κέντρου). Περιλαμβάνει σύντομη εξωτερική περιήγηση στο πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής κτιριακό συγκρότημα που θα φιλοξενήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή και στους εξωτερικούς χώρους κοινού που το περιβάλλουν.

Ακολουθεί η μετάβασή μας στον Φάρο, το ψηλότερο σημείο του Κέντρου για να θαυμάσουμε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά στα πόδια μας, τον υπέροχα διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο του πάρκου αλλά και την έκθεση ζωγραφικής Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου.

Έκθεση ζωγραφικής Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου (4:10μμ - 4:45μμ)

Η έκθεση ζωγραφικής των φίλων καλλιτεχνών Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου με τίτλο μια φιλία ζωής και τέχνης, αποτελείται από μία επιλογή δεκαοχτώ χάλκινων έργων του Καπράλου που εκτίθενται πλάι σε μια μικρή αναδρομική 50 έργων του Μόραλη ενδεικτικών της πορείας του ζωγράφου από τα πρώιμα έργα του έως την κλασική αφαίρεση των τελευταίων χρόνων.

Οι δύο καλλιτέχνες, γείτονες και στην Αίγινα, δεν έπαψαν ποτέ να διαλέγονται με σύγχρονο πνεύμα με την ελληνική αρχαιότητα.

Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, συνεχίζουμε την επίσκεψή μας στο νέο φιλόξενο Πάρκο της Αθήνας με ενδημικά Ελληνικά φυτά αλλά και της ευρύτερης μεσογειακής χλωρίδας.Πάρκο Σταύρος Νιάρχος (4:45μμ - 5:15μμ)

Κατηφορίζοντας τη σκαλινάτα από το φάρο προς τον περιβάλλοντα χώρο θα αντικρύσουμε από ψηλά το υπέροχο Πάρκο έκτασης 210.000 τ.μ που αποτελεί ένα σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και βιωσιμότητας. Θα περιηγηθούμε τα δαιδαλώση δρομάκια του, θα αναγνωρίσουμε τις ποικιλίες των φυτών του και θα θαυμάσουμε την νέα εστία πρασίνου της Αθήνας.

Τελευταία εικόνα μας θα είναι το ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα.Πρόσβαση και σημείο συνάντησης

Η πρόσβαση γίνεται από Αθήνα με ιδιωτικό αυτοκίνητο από τη Συγγρού στην έξοδο προς Πειραιά (υπάρχει επαρκής σηματοδότηση) και αμέσως δεξιά (μικρή πινακίδα ΚΠΙΣΝ). Εντός του περιβάλλοντος χώρου, πινακίδες σε οδηγούν στο Parking που βρίσκεται στον 1ο όροφο και είναι προς το παρόν δωρεάν. Κατεβαίνοντας με το ασανσέρ στο Ισόγειο περνάς μέσω αίθριου στην Υποδοχή του ΚΠΙΣΝ όπου θα είναι το ραντεβού μας στις 3:30μμ

Περιορισμένες θέσεις (20) φροντίστε εγκαίρως τις κρατήσεις σας στο 6944386175.

Η επίσκεψη στο ΚΠΙΝΣ είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθεί χωρίς οργανωμένη ξενάγηση από το Κέντρο, το οποίο όμως θα μας υποδεχτεί ευχαρίστως στις εξωτερικές εγκαταστάσεις του, το Φάρο, την έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής και το Πάρκο.

Μετά την επίσκεψή μας στο ΚΠΙΝΣ θα εξέλθουμε από την έξοδο της οδού Πεισιτράτου και θα κετευθυνθούμε (όσοι επιθυμούν) για φαγητό στην ιστορική ψαροταβέρνα του Πεζούλα (ραντεβού 5:30μμ)Πεζούλας

Από το 1951 ο Πεζούλας χαράζει την δικιά του ψαρο-ιστορία. Οι ρεμπέτες και οι λαϊκοί αοιδοί Γιάννης Παπαϊωάννου, Πόλυ Πάνου, Ρίτα Σακελλαρίου και άλλοι έδιναν ραντεβού εδώ για ψαρόσουπα μετά το πρόγραμμά τους, και το γλεντούσαν μέχρι πρωίας.

Σήμερα η Τρίτη γενιά είναι στο τιμόνι. Ο Παναγιώτης Πεζούλας μαγειρεύει νέα ευφάνταστα πιάτα, αλλά και εκείνα που έγραψαν ιστορία.

Ο Παναγιώτης θα μας ετοιμάσει λοιπόν:

1.Μια φίνα Σαλάτα λάχανο με πεκορίνο και σως πορτοκάλι.

2. Έναν ιδιαίτερο Γαύρο μαριναρισμένο.

3. Μια Πέστροφα Ορχομενού με πλιγούρι

4.Την πιο δυνατική γεύση: Αμπελοφάσουλα τσιγαριστά με σκορδάκι.

5. Και το άπαιχτο Καπνιστό χέλι Άρτας με φάβα.

6. Θα κλείσουμε με την ονομαστή Ψαρόσουπα.

7. Τέλος, ο Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι σε τρίμμα και παγωτό θα μας “στείλει γλυκά" .

Το γεύμα συνοδεύει το Σαββατιανό Μεγαπάνου

Όλα τα πιάτα είναι για τη μέση εκτός από την ψαρόσουπα.

Τα τραπέζια που θα σχηματιστούν θα είναι κατά το δυνατόν 4άρια ή 8άρια.

Τιμή 24€

Τηλ. Κρατήσεων: 694 4386175

Πεζούλας Ψαροταβέρνα

Πεισιτράτου 11, Τζιτζιφιές 

T: 210 9422684

Parking στο parking του Κέντρου πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (δωρεάν) και στους γύρω δρόμους.

-->