Επίσκεψη στην έκθεση Renzo Piano στο  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
10 Jul
Επίσκεψη στην έκθεση Renzo Piano στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένα σημαντικό έργο για την Ελλάδα, διανύει ήδη τον 2° χρόνο λειτουργίας του. Εμείς δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε. Έτσι λοιπόν επ'ευκαιρία της τρέχουσας έκθεσης των χαρακτηριστικότερων έργων ανά τον κόσμο του αρχιτέκτονα Renzo Piano και της ομάδας του που το σχεδίασε, σας καλούμε σε μια τριπλή γνωριμία με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, τον περιβάλλοντα χώρο και τους στόχους του Ιδρύματος Πολιτισμού.

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017  Ώρα 18:45 μμ

Το κέντρο που στοχεύει στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, αποφασίστηκε να γίνει το 2006 από το συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νίαρχος. Τα σχέδια ανατέθηκαν στον οραματιστή Αρχιτέκτονα Renzo Piano το 2008.

Από το καλοκαίρι του 2016 το έργο παραδόθηκε στο Αθηναϊκό κοινό με στόχο να προσφέρει τα πολιτιστικά εκείνα εφόδια που θα τον βοηθήσουν να ενσωματωθεί στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Από το 2017 το κέντρο Πολιτισμού πέρασε στην δικαιοδοσία του ελληνικού δημοσίου.

Η επίσκεψη μας ξεκινάει από τον Φάρο στον 8° όροφο του κτιρίου της λυρικής σκηνής όπου θα είναι και το σημείο συνάντησης μας στις 18:45. Η ξενάγηση στην έκθεση των έργων του Renzo Piano θα γίνει από υπάλληλο του ιδρύματος, θα αρχίσει στις 19:00 ακριβώς , θα διαρκέσει 1 περίπου ώρα και θα είναι δωρεάν.

Μια έκθεση αρχιτεκτονικής είναι ένα πολύ δυσκολο εγχείρημα.

Η συγκεκριμένη θα μας αποκαλύψει το πλήθος, την αξία και την παγκοσμιότητα των έργων του αρχιτέκτονα, και θα μας κάνει να αναλογιστούμε αμέσως την σημασία της ύπαρξης ενός έργου σαν το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νίαρχος στο, παγκόσμιο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι.

Η Ελλάδα, το λικνό του πολιτισμού στο παρελθόν, της κρίσης σήμερα διαθέτει τώρα ένα ισάξιο σε παγκόσμιο επίπεδο Πολιτιστικό Κέντρο ικανό να δώσει ώθηση στις τέχνες και τον Πολιτισμό, αλλά και όραμα ίσως στην ίδια την κοινωνία.

Τα τραπέζια με τα σημαντικότερα έργα του Renzo Piano Building WorkShop που εκτίθενται, μοιάζουν με νησία του αρχιπελάγους που "πλέουν" μέσα στο άπλετο φως του Φάρου- που παραπέμπει στην ιδέα της έλλειψης βαρύτητας βασική φιλοσοφία του αρχιτέκτονα.

Από τον φάρο το ψηλότερο σημείο του Κέντρου θα θαυμάσουμε όλη τη Αθήνα και τον Πειραιά στα πόδια μας, τον υπέροχα διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο του πάρκου έκτασης 210.000 μ2 που αποτελέι ένα σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές αειφορίας και βιωσιμότητας, Θα παρατηρήσουμε τα δαιδαλώδη δρομάκια του, θα μιλήσουμε για τις ποικιλίες των φυτών του και θα θαυμάσουμε την νέα εστία πρασίνου της Αθήνας. Τελευταία εικόνα μας θα είναι το ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα.

Ξενάγηση στην αγορά

Κατεβαίνοντας από τον Φάρο θα περάσουμε από την καρδιά του Κέντρου την Αγορά με την Εσπλανάδα και το Κανάλι μπροστά μας και το κτιριακό συγκρότημα που θα φιλοξενήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή δεξιά και αριστερά μας. Εκεί θα ολοκληρωθεί η ξενάγηση μας στον χώρο. Ακολουθεί για όσους επιθυμούν η μετάβαση μας με τα πόδια (από την πίσω έξοδο της οδού Ηρακλέους) στο Εστιατόριο Θαλασσινός για το τελευταίο δείπνο της σεζόν.

Πρόσβαση και σημείο συνάντησης

Η πρόσβαση γίνεται από Αθήνα με ιδιωτικό αυτοκίνητο από τη Συγγρού στην έξοδο προς Πειραιά (υπάρχει επαρκής σηματοδότηση) και αμέσως δεξιά (μικρή πινακίδα ΚΠΙΣΝ). Εντός του περιβάλλοντος χώρου, πινακίδες σε οδηγούν στο Parking που βρίσκεται στο 1° 2° και 3° όροφο - είναι δε προς το παρόν δωρεάν. Κατεβαίνοντας με το ασανσέρ στο Ισόγειο περνάμε μέσω αίθριου στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των κτιρίων της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής και με το ασανσέρ ανεβαίνουμε στον 8° (στον φάρο) όπου είναι το ραντεβού μας στις 18:45 μ.μ.

-->